پیشبینی آب و هوا
اعلان خطا از سرویس دهنده!:
Connection Error:http_request_failed
آخرین دیدگاه‌ها

بایگانی برای ‘اماکن تاریخی’

مدرسه پرور

پرور اولین روستای دودانگه مازندران بوده است که دارای مدرسه شد.

 اولین مدرسه به سبک امروزی در پرور در سال ۱۳۳۲ تأسیس شد.

 این مدرسه ابتدا در منزلی ( حاج شکراله محمودیان ) تشکیل شد و  توسط مردم و با دستور و حمایت سهراب محمودیان مدرسه اصلی ساخته شد.

 این مدرسه که در محل تکیه قرقچی‌ها ساخته شد، در سال ۱۳۵۷ تعطیل شد.

تصاویری از دانش آموزان و معلمان و اهالی پرور

برای مشاهده سایز بزرگتر عکس روی عکس مربوطه کلیک نمایید .

mohamadnejad

معرفی استاد مهدی محمد نژاد – معلم، محقق و شاعر که یکی از معلمان زحمتکش روستای پرور بود .

مهدی محمدنژاد، فرزند احمد در سال ۱۳۱۶ در کیاسر مرکز بخش چهاردانگه شهرستان ساری، در یک خانواده مذهبی دیده به دنیا گشود. تحصیلات ابتدایی را در کیاسر به پایان رساند و سپس برای ادامه تحصیل در مقطع  متوسطه راهی ساری شد. ایشان موفق به اخذ لیسانس ادبیات و علوم انسانی از دانشگاه تهران شد. ایشان بیش از  چهل سال در دبیرستانها و دانشگاههای استان، خستگی­ ناپذیر تدریس نمود.

  ایشان در مرداد سال ۱۳۸۱ بر اثر ضایعه مغزی دار فانی را وداع گفتند و به ملاقات حضرت دوست شتافتند.

منبع : سایت چهاردانگه نیوز

قلعه های پرور

برج مربوط به تپه موسوم به «کمربند جلو» (در ییلاق شورستان)، قلعه کپز، برجک مرکک، برج «سرخ تول» (در ابتدای سوف‌دره)، برج لَت‌پِشت (در جبهه‌ی شمال شرقی امامزاده سیدتاج‌الدین) و برج واقع در زمین‌های روبه‌روی محوطه‌ی «خان اَسّوسَر» (در جبهه‌ی شمال شرقی) که ارتباط مابقی را به قلعه‌ی دختر کولیم برقرار می‌سازد. این آثار که یک سیستم استراتژیک- نظامی را در منطقه نمایان می‌کند، اکثراً متعلق به دوران تاریخی قبل از اسلام می‌باشند. قدمت برخی از آن‌ها به هزاره ‌ی اول قبل از میلاد می‌رسد، مانند برج های سرخ تول و کپّز .

قلعه دختر کولیم - عکس از بیژن ریئسیان

امام زاده

پرور دارای چهار امام زاده میباشد:

۱ – امامزاده محمد کاظم در نزدیکی آرامگاه پرور و کنار مسجد گودرزی ها

در جنوب شرق روستای پرور و در غرب جاده ارتباطی آن به شهمیرزاد بنای موسوم به امام زاده محمد کاظم وجود دارد . این اثر دارای پلان مربع شکل که پوشش سقف آن به صورت گنبد می باشد . بخش بیرونی و درونی امامزاده مورد مرمت قرار گرفته که سطح آن با گچ اندود شده و در ایوان آن یک درب فلزی قرار داده شده است درب ورودی امامزاده چوبی بوده و در قسمت شرق آن قرار دارد . فضای درونی امامزاده دارای نقوش تزئینی به رنگهای سیاه و قرمز اخرایی می باشد این تزئینات شامل نقوش هندسی ، حیوانی ( پرنده ) گیاهی و غیره است  در کنج شمالی امامزاده تخته چوبی قرار دارد که روی آن زیارت وارث و سپس زیارت نامه خود امامزاده محمد کاظم روی آن آمده است تاریخ آن ۱۳۲۳ ذکر شده است .

ارتفاع مختصات محل با کد GPS :
m:   ۱۹۲۳

ارتفاع آن از سطح دریا :

                ۴/۰۸/۲۹/۵۳ :E

۴/۱۵/۵۹/۳۵ :N

در داخل امامزاده مقبره ای وجود دارد که در جنب آن فضایی جهت جمع آوری نذورات و روشن کردن شمع تعبیه شده است . فضای داخلی به ابعاد ۵×۵ متر و دارای نور گیر در جهات اصلی می باشد. اطراف امامزاده گورستان اسلامی قراردارد . حریم قبور با لاشه سنگهای کوهستانی مشخص شده است برخی از این تخته سنگها مکتوب و برخی ساده اند تاریخ قدیمی ترین آنها ۱۲۹۴ می باشد .

نمایی دور از امام زاده محمد کاظم ( ع ) - عکس : علی گرد

نمایی دور از امام زاده محمد کاظم ( ع ) – عکس : علی گرد

با تشکر و سپاس از زحمات جناب آقای علی محمد ملکی فرزند قربانعلی

۲ – امامزاده جعفر که در مسجد قرقچی ها واقع شده است.
۳ – امام زاده تاج الدین مربوط به دوره سلجوقیان که در جاده اصلی و تقریبأ در رو به روی حمام پرور
قبل از بازسازی و مرمت
 
1024px-aramgahe_seyyed_tajeddin
 
بعد از بازسازی
 
پرور - امام زاده تاج الدین - عکس از محمد احمدیان
میرعمادالدین با شکست سلطان محمود ولّاش، حکومت آسران رستاق را منحل کرد و منطقه ی آسران را به هزار گری (هزار جریب) ضمیمه کرد. منطقه ی آسران رستاق شامل هفتاد قصبه ی بزرگ از قبیل پرور، سنگسر، شهمیرزاد، کاورد، شلی، کولیم، هیکو، خینگ، آسران، اورپلنگ، اوک (ملاده کنونی) و.. بود. مرکز حکومت آسران رستاق، قلعه ای به نام آسران رستاق بود که در جنوب چاشم واقع بود این منطقه هم اکنون از مراتع سنگسری ها است و محلی ها به آن آسِرُن(âseron) می گویند.

در قرن هشتم سیدتاج الدین از نوادگان میرعمادالدین، سال ها بر بخشی از هزار گری [هزار جریب] فرمانروایی سیاسی و معنوی داشت. گواه این فرمانروایی سیاسی- مذهبی نوشته ی حک شده بر ضریح وی است: تاج الحق و المله والدین والدنیا…

سید تاج الدین  پرور را مرکز حکومت خود قرار داد. مقبره ی وی که از بناهای دوره ی ایلخانی است، در پرور قرار دارد. ضریح نفیس این حاکم مذهبی که کار عبدالشاه شرف سمنانی است، در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان نگهداری می شود.

این بنای خشتی که مربوط به دورهٔ ایلخانیان می‌باشد. از دو اتاقک متصل به هم یکی با پلان شش‌گوش و دیگری با پلان مربع ساخته شده است. بر فراز هر اتاق دو گنبد کاسه‌ای به چشم می‌خورد که اگر چه دست روزگار آسیب‌هایی بر آن زده، اما هنوز زیبایی و لطف خود را حفظ کرده است. بنای اصلی مقبره (شش‌گوش) مربوط به دورهٔ ایلخانیان و بقیهٔ بنا (چهارگوش) در دوره‌های بعد به آن الحاق شده است. ورودی مقبره از دالانی است که متصل به اتاقک چهارگوش می‌باشد. نور داخل مقبره را چهار پنجره کوچک تأمین می‌کند. ضریح داخل مقبره سید تاج الدّین که کاری است نفیس و گران‌بها، هم‌اکنون در سازمان میراث فرهنگی استان سمنان نگهداری می‌شود. در سال ۱۳۵۷ خورشیدی و در بحبوحهٔ انقلاب، قاچاقچیان میراث فرهنگی تصمیم داشتند آن‌را از کشور خارج کنند که خوشبختانه موفق نشدند. این ضریح نفیس منبّت و معرّق‌کاری شده به ابعاد ۲۵۰ × ۹۳ سانتی‌متر و با ارتفاع ۱۲۰ سانتی‌متر دارای کتیبه‌هایی منبت‌کاری شده مربوط به سال ۸۵ هـ. ق. می‌باشد. دیواره‌های اطراف به صورت هندسه نقوش، شمسه، پنج‌ضلعی‌های منتظم و اسلیمی کار شده است. چوب‌های دور شمسه‌ها و حواشی رنگ‌شده می‌باشد. حاشیه‌ها نیز اسلیمی کار شده است.

در دیوارهٔ این ضریح نوشته شده است: «هذا روضـæ الانوار و مخزن الاسرار حضرت العلیه العالیه، مهبط فیضان القدسیه مواهب الربانی سرالله فی الارض، وارث علوم الانبیاء و المرسلین، کاشف الدقایق هادی الخلایق، امیر تاج الحق والملّه و الدّنیا و الدّین الحسینی قدّس سره و انا الله برهانه وصلی الله الی جوار تعالی فی اربع ربیع الاول سبع و خمسه و ثمانیه.»

«اللهم صل علی محمد المصطفی و صل علی علی المرتضی و حسن الرضا و الحسین الشهید بکربلا و علی زین العابدین و محمد الباقر و جعفر صادق و موسی الکاظم و علی الموسی الرضا و محمد التقی و علی النقی و حسن العسکری و حجه القائم الامام محمد المهدی صلوات الله علیهم اجمعین.»

هم‌چنین نوشته شده است: عمل استاد عبدالشاه شرف سمنانی سال ۸۵۷ هـ. ق. در حاشیه این ضریح در چهار طرف سوره فتح کنده‌کاری شده است.

روی ضریح قطعهٔ چوبی به ابعاد ۵۲×۲۰۰ سانتی‌متر با ارتفاع ۳۰ سانتی‌متر با حواشی پایینی به شکل هندسه نقوش و معرق‌کاری شده می‌باشد، در قسمتی از آن استخوان جاسازی شده است.

در بالای ضریح نیز یک ردیف نقوش هندسی و در بالای آن به صورت نقوش اسلیمی وجود دارد. در قسمت بالای ضریح یک کتیبه به خط کوفی بنایی با عبارت محمد و علی به شکل قرینه به چشم می‌خورد.

اینم کیلیپی مربوط به امام زاده تاج الدین ( ع )

دریافت کنید

۴ – امامزاده طاهر که در رو به روی باغ سهراب محمودیان در کنار جاده قرار گرفته است.

 برای مشاهده سایز بزرگتر عکس روی عکس مربوطه کلیک نمایید .

آسیاب پرور

آسیاب دستی قدیمی در سامن -دستاس یا دسار http://csamen.ir/?p=5382برای مشاهده سایز بزرگتر عکس روی عکس مربوطه کلیک نمایید .

 روستای پرور دارای سه آسیاب بوده است ما به زبان محلی به آسیاب ایسو می گفتیم ( aysou )

آسیاب خان ( اولین آسیاب )

آسیاب محمودی ( سهراب محمودیان )

آسیاب سلطان

( خان ایسو – محمودی ایسو – سلطون ایسو )

پرور دارای یک آسیاب هم بوده که با موتور کار می کرده و متعلق به خان روستا یعنی سهراب محمودیان بوده است و شخصی از اهالی خود پرور مسئول انجام کارهایمربوط به آسیاب بوده است .

اطلاعات بیشتر و یا تصویری در اختیار نداشتم از بینندگان عزیز خواهشمندم در صورت داشتن هر گونه اطلاعاتی با بنده همکاری نمایید حتی در صورت اشتباه نوشتن اطلاعات مربوط به این بخش بنده را مطلع سازید .

حمام پرور

از بناهای تاریخی است که قدمت زیادی دارد. این حمام که، تنها حمام پلان کوهستانی و از معتبرترین بناها در منطقه ی البرز است. در کتاب تاریخ مازندران نوشته ی اسماعیل مهجوری و نسخه ی خطی شجره الامجاد آمده است: روزی شاهرخ شاه و امیرانش هنگام غسل در این گرمابه مشاهده کردند مردم پرور طبق آیین شیعیان در آنجا غسل می کنند از این رو سید تاج الدین به دستور شاهرخ شاه به هرات تبعید شد. از خویشان و یاران هیکویی  سید تاج الدین چندین نفر در آن هجرت اجباری آنان را همراهی کردند . آنان هفت سال در هرات ماندند . سه سال در هرات قحطی شده بود چندانکه سر یک الاغ را به صد شاهی می فروختند. سرانجام با وساطت و اجازه بانو گوهر شاد ( همسر شاهرخ شاه ) به خانه خود بازگشتند ، وقتی به دامغان رسیدند ،سادات و پیروان سید پس از آگاه شدن با نقاره و علم به پیشواز او و همراهان رفتند و با احترام و شکوه آنان را به شهر بردند .

حمام پرور

سید پس از رسیدن به وطن خویش پرور چون املاک خود را در تصرف سید رضی الدین دید در صدد مطالبه بر آمد و طلب اجرت المثل هفت سال و چهار ماه را از میر رضی الدین کرد.
این حمام دارای معماری منحصر به فردی است به علّت سردسیر بودن منطقه درب ورودی این حمام در جهتی است که آفتاب طلوع می کند دالان های پیچ در پیچ و طولانی این حمام از اتلاف گرما جلوگیری می کرد. دود و آتش و گرمای حاصل از احتراق به کانال های کف حمام راه داشت.
 برای مشاهده سایز بزرگتر عکس روی عکس مربوطه کلیک نمایید .

امنیه ی پرور

ژاندارمری پرور

اولین پاسگاه انتظامی یا همان ژاندارمری در پرور در سال ۱۳۰۲ تأسیس شد.

در این پاسگاه افرادی چون جناب آقای قمی و جناب آقای جانسوز رئیس این پاسگاه بودند و کسانی دیگر که بنده اطلاعات بیشتری ندارم .

 جناب آقای قمی در قید حیات و ساکن سمنان میباشد ولی اطلاعاتی از آقای جانسوز ندارم .

این عکس در سال ۴۹ در مدرسه ی پرور گرفته شد که در این عکس چند تن از دانش آموزان و چند تن از ماموران ژاندارمری پرور به اتفاق معلم مدرسه و کسبه ی محل مشاهده میشوند .

سال 49 در دبستان پرور برای مشاهده سایز بزرگتر عکس روی عکس مربوطه کلیک نمایید .

نظر سنجی

نظر شما در مورد طراحی سایت جدید پرور چیست ؟

دیدن نتایج

Loading ... Loading ...

This site is protected by wp-copyrightpro.com